Je hoeft niet bang te zijn voor je emoties
Angst voor de pijn
De meeste mensen zijn bang om alle pijn toe te laten. We denken dat als we het volledige gevoel toestaan, we onherstelbaar zullen breken of zelfs dood gaan. We denken zeker te weten dat de beste manier om te leven, is om onze moeilijke emoties niet aan te gaan, maar ze uit de weg te gaan.
Sterk genoeg
Maar dit is niet waar. Iedereen is sterk genoeg om zijn emoties te voelen. Je moet alleen weten hoe dit moet. Als je dit weet doordat je dit diep in je lichaam voelt, hoef je niet langer bang te zijn voor je emoties. Je kunt zelfs leren om de schoonheid van de de ergste pijn te ervaren.
Intensere fijne emoties
Als bonus zul je tegelijkertijd intenser vreugde, liefde en overgave voelen. Het leven zal gemakkelijker, zoeter en aangenamer worden.
Waarom je wil voelen
Emoties negeren of voelen
Als het gaat om emoties die we niet leuk vinden, hebben we meestal twee manieren: de emotie negeren of onderdrukken of ons laten beheersen door de emotie. De meeste mensen kennen geen andere manier. Zowel het onderdrukken van emoties als het je laten beheersen, zijn zeer onaangename manieren om een emotie te ervaren.
Het negeren van signalen van je lijf
Wanneer we onze emotie onderdrukken, negeren we in feite de signalen van ons lichaam die ons laten zien wat we voelen. Als we dit heel lang doen (meestal is dat wat we doen), worden we gevoelloos. We voelen niet zo veel meer. We kunnen dan emoties voelen als ze erg sterk zijn, maar niet de subtiele nuances waar een emotie vaak mee begint. Signalen dat je een emotie onderdrukt zijn rusteloosheid, piekeren en besluiteloosheid over dagelijkse en belangrijke keuzes. Daarnaast is het effect van onze emoties pas voelen als ze groot zijn, dat het moeilijk is ze te beïnvloeden. Ongevoelde en onuitgesproken woede kan zich hierdoor bijvoorbeeld uiten als een woede-uitbarsting en een gevoel van machteloosheid. Angst komt waarschijnlijk onmiddellijk naar voren als paniek.
Gevoelloosheid belet ook gevoelens van vreugde en liefde
Gevoelloosheid kan fijn zijn. Als we veel pijn hebben of hebben gehad en niet weten hoe we hiermee om moeten gaan, kan dat een grote opluchting zijn. Het kan helpen om door de moeilijkste periodes van ons leven heen te komen. Maar het helpt niet om deze ervaringen te verwerken en los te laten. Erger nog, de gevoelloosheid werkt niet alleen voor de emoties die we niet willen. Het resulteert er ook in dat we vreugde, liefde, plezier en andere emoties die we wel graag willen niet goed kunnen voelen.
Leven is voelen
Leven betekent voor mij ervaren. Beleven is intens voelen. Als je weet hoe je je emoties op een veilige manier kunt voelen, kan zelfs het voelen van pijn, genot en kracht geven. Er is een schoonheid in het volledige gevoel toe te laten, je te verbinden met alle sensaties die hierbij horen en je over te geven aan de ervaring. Deze overgave is niet het weggeven van controle, maar een bewuste overgave waarbij je jezelf blijft observeren en door te sturen regie blijft houden.
Vergroten van je sensitiviteit
Sensitiviteit
Je kunt je sensitiviteit vergroten, zodat je emoties kunt detecteren als ze nog klein en subtiel zijn.
Emoties vergroten of verkleinen
Je kan er dan voor kiezen emoties die je fijn vindt groter en krachtiger te maken. Emoties die je niet wilt, kun je terwijl ze nog klein zijn toelaten en gelijk verwerken.
Veiligheid in voelen
Omdat de emotie nog klein is, hoef je het niet te onderdrukken. Je zal niet het gevoel hebben dat je doodgaat of breekt als je de emotie toestaat en het bewijst je dat jij de regie hebt.
Voelen oefenen
Deze gevoeligheid voor je emoties kun je cultiveren. Het heeft bewustzijn en oefening nodig en is in het begin moeilijk, maar het is voor iedereen haalbaar.
Op deze manier kan je de schoonheid van emotionele pijn ervaren
Focus op je lichaam
Op het moment dat je een emotie voelt, concentreer dan op de locatie waar je het meeste voelt in je lichaam. Als je merkt dat je probeert weg te gaan bij het gevoel, observeer dit dan. Forceer jezelf niet, maar wacht af wat er gebeurt. Neem de tijd. Gebruik je adem om jezelf te kalmeren. Houd je lichaam vast om jezelf te laten weten dat je veilig bent.
Verbind met sensaties
Als je kalm bent, ga dan terug met je focus naar waar je deze emotie voelt. Observeer hoe de emotie voelt, welke sensaties laten je zien dat deze emotie er is? Is het warm of koud? Bewegend of still? Zwaar of licht? Blijf focussen op deze sensaties.
Het gevoel kan verdwijnen
Maak je geen zorgen als je focus op de sensaties ervoor zorgt dat je ze niet meer voelt. Je bent niet gewend om verbinding te maken met deze sensaties en delen van jou ervaren dit als onveilig. Als je dit meer en meer oefent, zal dit veranderen.
Als je de sensaties wel voelt, blijf je erop concentreren en gebruik je adem om de emotie los te laten. Vraag jezelf af welke beweging je lichaam wilt maken. Wil het geluid maken? Wil het iets zeggen? Kan je voelen dat er een manier waarop deze emotie zich wil uiten? Als dat zo is, sta jezelf dan toe op deze manier uitdrukking te geven aan deze emotie. Blijf je bewust van de sensaties terwijl je dit doet. Het is belangrijk dat je focus niet ligt op het je gedachten en het verhaal over het gebeurde, maar dat je verbinding blijft maken met de sensaties in je lijf.
Observeer jezelf
Nadat je de emoties door middel van geluid, beweging en adem hebt uitgedrukt, observeer je hoe de sensaties nu in je lichaam voelen. Is het veranderd? Is het hetzelfde? Heb je meer nodig? Iets anders?
Leer je lijf dat voelen veilig is
Als je klaar bent, doe dan iets liefdevols en voedzaams voor jezelf. Zo leert je lichaam dat het veilig is om te voelen.
0 reacties